Blog

Van oud en nieuw …

2017 noemen we al 1 maand  het ‘oude’ jaar. Wij hebben met Amnesty International dit jaar afgesloten met de traditionele schrijfmarathon. Die overigens een groot succes was.
Wij hebben zelf de schrijfmarathon gehouden én begeleid in de bibliotheek in Hasselt. Dat wil zeggen: ik heb 2 dagen gedurende 6 uren bijna ononderbroken recht gestaan en mensen aangesproken. Want als je gewoon op een stoel achter je tafel gaat zitten, dan mag je het wel vergeten. Werken voor Amnesty is soms best uitputtend. Soms …

En toen bedacht ik het volgende. Ik ken eigenlijk veel mensen via allerlei organisaties die ik frequenteer. Sommigen zie ik elke week, al járen; anderen zie ik maandelijks. Allemaal goede kennissen (“vrienden” is nog wat anders). En met de slogan “ Als je met een brief schrijven het leven van een medemens kunt veranderen, dan doe je dat toch” in het achterhoofd, heb ik die mensen dus uitgenodigd om mee te schrijven. Ik dacht: dat wordt een makkie. Nee dus. Een absolute minderheid heeft daadwerkelijk geschreven. De meesten hebben niet geschreven, wat meer is: ze hebben het gewoon doodgezwegen; geen woord erover. Dat was effe slikken. Mijn geloof in de mensheid kreeg een ferme knauw. Dan denk je dat je mensen kent. Ho maar. Nope.

pexels-photo-220444

Maar er is ook een andere kant. Zoals al vaak gezegd en geschreven: de schrijfmarathon van december 2017 was een groot succes. Twee voorbeelden wil ik toch aanhalen. Een man schreef een brief (of meerdere, weet ik niet meer) in de bibliotheek en hij wilde er thuis nog wel schrijven. We hebben hem de brieven elektronisch verstuurd. En hij heeft effectief alle brieven geschreven; we zijn die bij hem thuis gaan halen.

Op onze 2de schrijfactie in de bib was er een vrouw die eveneens graag thuis wilde verder schrijven; ze zou de brieven naar mij opsturen. En ik heb inderdaad een envelop met alle brieven gekregen. Zoiets doet mijn geloof in de mensheid weer toenemen. En zo kwam er dus een soort evenwicht.

pexels-photo-209641

Intussen denken we al aan onze activiteiten van 2018. Er zullen vaste elementen terugkomen. Er zullen hopelijk ook wat nieuwe issues opduiken. Maar we zullen ons in elk geval weer inzetten voor de mensenrechten. Omdat dat nodig is. Omdat niet iedereen over de rechten beschikt die hij zou moeten hebben. Omdat er grove mensenrechtenschendingen gebeuren, overal ter wereld, maar in sommige landen meer dan in andere, tgo sommige volkeren meer dan tgo andere.
Je hoort dus nog van ons in 2018.