Onze vorige activiteiten

Burgemeester Nadja Vananroye en het schepencollege hebben brieven geschreven voor de schrijfmarathon! En dankzij het initiatief van Hanne Wauters en Annelies Delmel werd er op meerdere stadsdiensten ook druk geschreven.
We zijn trots op de het aantal kaarten en brieven: in totaal 1778!!

De PXL leverde een prachtresultaat van 633 brieven & kaartjes aan,de pbl 362 en de stadsdiensten Hasselt en schepencollege 267 stuks.
Het Doppahuis was goed voor 171 kaartjes.

De thuisschrijvers verzamelden maar liefst 128 stuks.
De Wereldwinkel in Stevoort bracht slechts 10 stuks voort, maar samen met de Wereldwinkel in Alken met 72 stuks en Wereldwinkel Hasselt met 40 stuks maakt het toch een mooi totaal van 122 kaarten en brieven!
ACOD telde er 49 en Vormingplus 32.
UCLL haalde 14 kaarten en brieven.

Hartelijk bedankt allemaal. Dit noemen wij een ‘warme kerst’. Hasselt heeft het … Hasselt doet het.

Onze infoavond over Palestina van 29 november was een schot
in de roos. Twee geweldig sprekers en veel volk. We willen alle bezoekers hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid.

flyer internationale dag amnesty

 

We stonden op 18 november en op 1 en 2 december met een verkoopstand bij Delhaize Hasselt.  Wij verkochten daar kaarsen en gedichtenbundels, van 10.00u tot 19.00u.

Amnesty International Hasselt doet mee aan de wereldwijde schrijfmarathon, in samenwerking met o.a. acod, het Doppahuis, PBL, pxl, stadsdiensten Hasselt, ucll, vormingplus, wereldwinkels Alken, Hasselt, Stevoort.

Startdag was zaterdag 2/12 in de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt. We schrijven van 10.00u tot 17.00u. Tussen 13.00 en 13.30 komt Aya Sabi meeschrijven: zij is de auteur van het onlangs verschenen mooie boek “Verkruimeld land”. De start was een enorm succes. Er werden héél veel brieven geschreven. Aya Sabi was aanwezig en heeft ijverig meegeschreven; dat was voor ons een warme steun. Een échte steun waren ook de 2 studentes van de pxl, Chiara en Nathalie, die ons van het begin tot het einde hebben bijgestaan

Op 2 september waren we aanwezig bij Cocktail Cultuur (Hasselt)

Op 13 mei organiseerden we in het teken van Moederdag een schrijfactie op de grote Markt in Hasselt.

Ook deden we mee aan de Palestina-avond op 20 mei. Deze avond werd georganiseerd door Covrepal. 

op 21, 23 en 24 april stonden we op het Mooov-Festival, in Genk.

Het MOOOV-festival is een filmfestival dat in verschillende stedende ‘wereldfilm’ in de belangstelling plaatst. Dit festival wordt door Amnesty mee ondersteund die hier een petitieactie voor de Egyptische journalist Shawkan aan koppelt. We hebben een stand met de petitie voor ShawkanIn het totaal hebben we 415 handtekeningen verzameld: 142 op vrijdagavond, 128 op zondagavond en 155 op maandagavond.

op 28 maart stonden we met een stand in de PXL tijdens ‘Salon van de Vrijwilliger’

van 3 t/m 9 maart was het Israeli Apartheid Week waarbij studenten van PXL activiteiten organiseerden. Studenten gaven een korte inleiding en vertoonden de film “Omar”. De jonge Palestijn Ahmed Ashour gaf een korte getuigenis.

Op 8 maart was er een schrijfactie in de Provinciale Bibliotheek Limburg.
De actie is voor de Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in april op het vliegveld van Teheran gearresteerd toen ze na een familiebezoek met haar dochtertje terug wilde reizen naar Engeland. Nazanin werkte voor een organisatie die zich onder meer bezighoudt met onafhankelijke journalistiek en het wereldwijd bevorderen van de rechtstaat. Ratcliffe werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot vijf jaar cel omdat ze betrokken zou zijn bij een netwerk van gedetineerde bloggers. We riepen mensen op om de petitie te tekenen en de autoriteiten in Iran te vragen om haar onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd regelmatige bezoeken van haar dochter toe te staan.
In februari was er op Canvas een reportage over Beni Files te zien.  Deze documentaire is tevens ook een online monument om de aanslagen meer zichtbaarheid en waardigheid te geven.

december 2016: Schrijfmarathon

Amnesty International Hasselt doet mee aan de schrijfmarathon en doet dit samen met partners
- Update: totaal 1381 brieven!

Dat zijn maar liefst 64 brieven van mensen die ons vanuit thuis hebben geholpen door zelf te schrijven! Vanuit PXL komen hier 582 brieven bij en UCLL zorgt voor nog eens 210 brieven. De wereldwinkels doen ook mee; in Alken werden er 82 brieven geschreven, in Stevoort 13 brieven en in Hasselt 14 brieven, wat het totaal aantal brieven vanuit de wereldwinkels samen op maar liefst 109 brieven maakt! Het ACOD voegt hier 67 brieven aan toe en er werden 39 brieven door Vormingplus geschreven. De PBL (Bibliotheek) brengt 170 brieven en de stadsdiensten Groenplein en Burgemeester Bollenstraat nog eens 140.  Wij zijn trots om te kunnen melden dat wij allemaal samen voor een totaal van 1381 brieven hebben kunnen zorgen!

Schrijven werkt! Klik hier om een filmpje te bekijken voor meer aanvullende informatie over de schrijfmarathon.

29/11 – Amnesty groep Hasselt organiseert Palestina avond

Naar aanleiding van de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk organiseerdeerden Amnesty International Hasselt, Covrepal Hasselt en Palestina Solidariteit een info- en debatavond.  Lees in dit artikel meer over deze avond.

25/11 en 26/11 – Verkoop Delhaize
Zowel vrijdag als zaterdag hielden we in de Delhaize aan de Luikersteenweg een stand van 10 tot 19 uur. De verkoop verliep zeer vlot. Zowel het assortiment kaarsen als de wenskaarten vielen in de smaak. En ook voor de dichtbundel waren er liefhebbers: mensen die zelf graag gedichten lezen of het een mooi geschenk vinden voor familie of vrienden.
Amnesty verkoopt spulletjes aan supermarkt

17/10 – De Werelddag van Verzet tegen Armoede in het CCHA

Wij waren weer vertegenwoordigd met een stand!
amnesty3
09/10 Dwars door Hasselt
wilfr-amnes
Tijdens Dwars door Hasselt van zondag 9 oktober hebben enkele mensen gelopen voor Amnestygroep Hasselt, waarvoor onze oprechte dank. De initiatiefnemer en groepslid Wilfried heeft ook deelgenomen, en zoals we zien met succes!

03/10 Quiz
Amnestygroep Hasselt heeft deelgenomen aan een quiz van de scouts Akabe. Deze scoutsgroep richt zich tot kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar met of zonder mentale of fysieke handicap. Het was een heel fijne avond. We hebben jammer genoeg niet gewonnen.

20/08: stand Grote Markt Hasselt Verkoopstand met schrijfactie.

3/09: Cocktail Cultuur Evenement toegankelijk voor leden van de Hasseltse culturele organisaties. Wij hebben een tentoonstelling en we lezen enkele gedichten voor.

Op 18 juni 2016 kon u een petitie tekenen voor vluchtelingen in de Wereldwinkel te Hasselt, naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag (20/06).
za, 18/06/2016 – Dorpsstraat 31 3500 Hasselt

Op 20 juni 2016 stonden we met een stand op de Midzomermarkt op het Kolonel Dusartplein te Hasselt. We verkochten allerlei producten en houden een schrijfactie.
ma, 20/06/2016 – 17:00 – 22:00 – Kolonel Dusartplein 3500 Hasselt

Ook interessant: 

Op zondag 22 mei organiseerde Stad Hasselt om 10 uur een Fair Trade Brunch om de 10e verjaardag van Hasselt als Fair Trade Gemeente te vieren.  Klik hier voor meer informatie over dit event – inschrijven in vereist.  Tevens is AMUSE, hèt gratis culinair parkfeest van de Stad Hasselt, aan haar zesde editie toe. In het kader van 10 jaar Fair Trade Gemeente kon je op zondag 5 juni in Domein Kiewit genieten van een eerlijke keuken, salsamuziek en kinderamusement. Lees hier meer over AMUSE.

Op dinsdag 24 mei hield Peter Adriaenssens een lezing over Palestijnse kindgevangenen op 24 mei in aula Pieter De Somer in Leuven. Voor meer informatie zie  onderstaand pamflet.

lezing kindgevangenen pamflet achter

07/05/2016: Moederdagactie 2016
Op zaterdag 7 mei hielden wij een moederdagactie op de Grote Markt in Hasselt.
Er werden solidariteitskaartjes geschreven. Deze worden opgestuurd naar een opvangtehuis voor slachtoffers van kindhuwelijken in Burkina Faso. Ter gelegenheid van Moederdag kregen de moeders een geschenkje.  Om het hele artikel te lezen, klik hier.

26/04/2016: Internationaal strafhof onder de loep.
Op dinsdag 26 april was er in de lokalen van Vormingplus-Limburg een zeer interessante lezing over Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ludo Naelaerts van Amnesty International Hasselt gaf een korte toelichting over de werking van de lokale Amnestygroep en lichtte ook de schrijfactie toe. Voor het artikel klik hier.

22/03/2016: Salon van de Vrijwilliger
In de lokalen van de PXL in de Vildersstraat vond op 22 maart het Salon van de Vrijwilliger plaats. Amnesty International Hasselt was aanwezig met een info- en actiestand en mocht rekenen op de steun van 3 enthousiaste PXL-studenten van het departement Social Work. Klik hier voor het artikel.

07/03/2016: Vrouwenrechten bij opvangcentrum Houthalen-Helchteren
Op 7 maart 2016 heeft Amnesty ledengroep Hasselt Amnesty International voorgesteld aan de vluchtelingen van het opvangcentrum in de oude kazernes van Houthalen-Helchteren. De geschiedenis en de werking van onze organisatie zal uitgelegd worden. Nadruk wordt ook gelegd op onze inzet voor de vluchtelingen en, natuurlijk, op deze dag van de vrouwenrechten, op de situatie van de vrouw in deze wereld en op haar rechten.

07/01/2016: Stadsbestuur Hasselt en Amnesty International Hasselt posten brieven schrijfmarathon
Op donderdag 7 januari mocht de coördinator van Amnesty International Hasselt samen met burgemeester Hilde Claes en leden van het schepencollege de brieven en kaartjes van de schrijfmarathon gaan posten. Voor het artikel zie hier.

December 2015: Schrijfmarathon
Amnesty International organiseert in de maand december een schrijfmarathon; wereldwijd worden dan brieven of kaarten geschreven voor mensen die slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen. Amnesty International Hasselt werkt dit jaar samen met zogenaamde ‘partners’: organisaties, scholen, ed. die voor AIH een schrijfmarathon organiseren. Mensen kunnen brieven schrijven naar regeringen of een kaartje als steun voor de slachtoffers. De burgemeester en het schepencollege schrijven op donderdag 10 december, Internationale Mensenrechtendag, een brief. Op het stadhuis op de dienst bevolking wordt tussen 5 en 23/12 een plaats gereserveerd voor de bezoekers zodat ze een brief kunnen schrijven. De studenten en het personeel van de UCLL lerarenopleiding schrijven van 30/11 tot 4/12..
De PXL schrijft op 4 campussen van 7 tot 11/12, telkens van 11.00u tot 14.00u

In de wereldwinkels van Hasselt, Stevoort en Alken, in de gebouwen van het acod en in VormingplusLimburg schrijven de medewerkers brieven en kunnen de bezoekers kaartjes schrijven. Op 19 december wordt er in een cel van de Oude Gevangenis eveneens geschreven. Op diezelfde dag kunnen mensen van 14.00u tot 18.00u schrijven in CaféCafé, bijvoorbeeld bij een kop koffie of een frisse pint. Naast de schrijfmarathon organiseren we ook verkoopstands. We verkopen onze typische kaarsen en wenskaarten.  Op 5/12 staan we aan de Molenpoort van 11.00u tot 15.00u. We houden een stand bij het aperitiefconcert in het stadhuis op 13/12. En ten slotte hebben we ook een stand op de Midwintermarkt op het Dusartplein op 20/12 en dat van 15.00u tot 20.00u.

05/11/2015: Publiek Gedacht
Discussieavond omtrent vrijemeningsuiting in Sint-Truiden.

02/11/2015: Lezing Klimaattop
VormingplusLimburg organiseert een lezing over de klimaatbeheersing.

26/10/2015: Forum Vluchtelingen in Limburg
Hogeschool PXL organiseert ‘Forum Vluchtelingen in Limburg’ met als doel om in overleg te gaan met alle betrokken organisaties omtrent vluchtelingenwerk in Limburg.

13/10/2015: Filmvertoning
De film ‘L’Homme qui répare les femmes’ wordt vertoond in Z33 te Hasselt.

27/09/2015: Solidariteitsmars Vluchtelingen

26/09/2015: Amnesty dag Vlaanderen
Amnesty-dag in Brussel.

20/09/2015: Euregio-event in Vaals (NL)
Amnestygroepen uit Duitsland, Nederland en België komen samen om de mensen te sensibiliseren rond het acute probleem van de vluchtelingen. Ieder land heeft zijn amnesty-stand, er is een podium met videoboodschappen, filmpjes en muziekoptredens, er worden korte speeches gehouden, er is eten en drinken, enz. Maar waar het eigenlijk om draait is dus: de mensen betrekken bij de vluchtelingenproblematiek door hen info te geven en te vragen onze petitie te tekenen. Zie www.facebook.com/EuregioEvent2015?fref=nf

06/09/2015: Cocktail Cultuur
Zoals elk jaar staan we op de cultuurbeurs Cocktail Cultuur. We vragen de mensen om een petitie te tekenen, die dit jaar in het teken staat van de vluchtelingenproblematiek. Dit artikel verscheen in het belang van Limburg over dit event: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150908_01855542/amnestygroep-hasselt-op-cocktail-cultuur 

20/06/2015: SOS Europa
We hebben een stand op de activiteit nav Wereldvluchtelingendag in Genk. We staan daar uiteraard met de petitie SOS Europa. Zie http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150622_01742327/amnestygroep-hasselt-in-de-bres-voor-vluchtelingen

19 juni 2015: deelname aan infoavond nav Wereldvluchtelingendag in het Vrijzinnig Centrum Hasselt. Dit is een initiatief van de stad Hasselt.

09/05/2015: Moederdagactie
Vanaf 10u30 voeren we actie aan de Molenpoort. Er is een petitie en we geven een kaartje mee dat de mama’s thuis kunnen schrijven en opsturen. De actie gaat over Liu Ping, een Chinses vrouw die strijdt tegen corruptie in haar land. Ze is veroordeeld tot zesenhalf jaar gevangenisstraf voor het ‘zoeken van ruzie en het uitlokken van onrust’. Tijdens haar voorhechtenis zou ze gefolterd zijn geweest. Zie
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150510_01673248/amnestygroep-hasselt-houdt-jaarlijkse-moederdagactie

07/05/2015: medewerking aan projectdag in PXL met petitie SOS Europa.
Enkele studenten van de PXL organiseerden een projectdag waarop enkele ngo’s werden uitgenodigd. Onze lokale Amnestygroep was aanwezig. Zie
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20150508_01670921/amnestygroep-hasselt-doet-mee-aan-projectdag-pxl

06/12/2014: Schrijfmarathon
Amnesty International Hasselt organiseert op zaterdag 6 december een schrijfmarathon. Tussen 6 en 10 december worden er over de hele wereld schrijfmarathons gehouden, waarbij mensen brieven kunnen schrijven of ondertekenen voor 12 verschillende cases. Je vindt de cases hier.
Verleden jaar werden er wereldwijd meer dan 2 miljoen brieven geschreven. Amnesty Vlaanderen wil dit jaar zo’n 20.000 handtekeningen verzamelen. Onze lokale groep wil hieraan meewerken; we kunnen dit enkel realiseren indien zoveel mogelijk mensen mee komen schrijven. Je kunt ofwel 1 of meerdere brieven met de hand schrijven; je kunt ook reeds gedrukte brieven handtekenen. De bedoeling is om ook in Hasselt zoveel mogelijk brieven te verzamelen. Onze briefschrijfactie gaat dus door op zaterdag 6 december in “De ware vriendjes” in galerij De Ware Vrienden, Maastrichterstraat Hasselt tussen 10.00u en 18.00u. Lees hier het artikel over deze actie

28 en 29 november 2014: eindejaarsverkoop
Het is weer tijd voor onze kaarsen en wenskaartenverkoop. Dit jaar kan je ons vinden aan de Delhaize op de Luikersteenweg in Hasselt.

27/09/2014: actie ‘Stop foltering’
Zaterdag 27 september tonen we voorbijgangers aan de Molenpoort in Hasselt een aantal foltertuigen. Hebben zij evenveel verbeelding als de folteraars, bij het zien van deze ‘gruwelijke’ voorwerpen? We vragen hen ook om de petitie ‘Stop foltering’ te tekenen.

16/09/2014: film in Kinepolis: Omar
In Kinepolis Hasselt tonen we, in samenwerking met Filmmagie, de film Omar. Omar gaat over een Palestijnse jongen. Het dorp waar hij woont is door de muur van de Israëli’s in twee gesneden. Omar woont aan de ene kant, zijn grote liefde aan de andere kant.

07/09/2014: cultuurbeurs Cocktail Cultuur
Op zondag 7 september zijn we te vinden op de cultuurbeurs in Hasselt. Cocktail Cultuur gaat door van 10u tot 18u in het Cultureel Centrum. Lees hier het artikel over onze actie op hbvl.be

15, 16 & 19 mei 2014: schrijfactie PXL
Op deze 3 dagen hielden de studenten van de PXL tijdens de middagpauze een grote schrijfactie voor onze groep. Op maar liefst 5 locaties verzamelden de studenten handtekeningen voor de petitie “Stop verkrachting in België”, de nationale schrijfactie in de internationale campagne van Amnesty International “My Body, My Rights”. En dat deden ze fantastisch: ze haalden in het totaal bijna 850 handtekeningen op.  Lees hier het artikel op hbvl.be

10/05/2014: Moederdagactie
Op zaterdag 10 mei delen we op het Molenpoortplein in Hasselt bloemetjes uit aan de vrouwen en verzamelen we ook handtekeningen voor de petitie “Stop verkrachting in België”. Lees hier het artikel over onze actie op hbvl.be

13/03/2014: Schrijfactie rechtenfaculteit
In het kader van de campagne My body, my rights houden we een schrijfactie in de rechtenfaculteit van de UHasselt. We verzamelen handtekeningen om een beter beleid tegen verkrachtingen af te dwingen.

februari 2014: verkoop Amnesty-fairtradespeculaas
Het Tasty Team van de Bakkerijschool van de Hasseltse Hotelschool ontwikkelde speciaal voor onze groep de Amnesty-fairtradespeculaas.

26/01/2014: concert en opening tentoonstelling voor 30 jaar Amnesty International Hasselt
In 2014 bestaat de Amnestygroep van Hasselt 30 jaar. Om het jaar feestelijk in te zetten, houden we in samenwerking met Stad Hasselt en Stedelijke Kunstencampus Hasselt een aperitiefconcert in de Kunstencampus. Het concert wordt gegeven door de leerkrachten van het conservatorium. Na het concert volgt de officiële opening van de tentoonstelling ‘mensenrechten in de kijker’. Alle werken die tentoon hangen, zijn gemaakt door leerlingen van de academie. De opening wordt verzorgd door schepen Karolien Mondelaers.

november – december 2013: eindejaarsverkoop
Nu het einde van het jaar nadert, is het weer tijd voor onze jaarlijkse kaarsenverkoop. Je kan ons vinden op deze data en locaties:

29/10/2013: film in Kinepolis
Samen met de filmclub Filmmagie spelen we de film Wadjda. De film vertelt het verhaal van een meisje in Saoedi-Arabië dat dolgraag een fiets zou hebben. Spijtig genoeg is het voor meisjes/vrouwen in dat land absoluut uit den boze om te fietsen. Maar zo snel geeft ze niet op…

08/09/2013: Cocktail Cultuur
We staan met een stand op de vernieuwde cultuurbeurs in Hasselt.

29/06/2013: Syrië-actie
Fotopetitie over vrije meningsuiting in Syrië. Locatie: kruising Demerstraat – Molenpoort, van 13u00 tot 16u00.

20/05/2013: Wereldvluchtelingendag
Samen met o.a. LPV (Limburgs Platform Vluchtelingen) voerden we actie aan het station van Hasselt. De slogan van de actie was: “Elke minuut moeten wereldwijd 8 mensen vluchten, onder hen meer dan de helft kinderen en jongeren”. Er stond die dag een artikel in de krant Metro en wij deelden snoepjes en een flyer uit om de mensen attent te maken op dat artikel.

17/05/2013: acties op Internationale dag tegen homofobie (IDAHO)
Op de internationale dag tegen homofobie hebben we twee acties:

  • Amnesty Hasselt tekent engagementsverklaring in het Regenbooghuis in Hasselt
  • Schrijfactie in Xios Hogeschool over Jean Mbede uit Kameroen die een gevangenisstraf krijgt omwille van zijn homoseksualiteit

13/05/2013: Uiteenzetting A.I. in Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
Voor de leerkrachten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt hebben we een korte uiteenzetting gehouden over Amnesty International, met een toelichting bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dit deden we als voorbereiding op de tentoonstelling voor 30 jaar Amnesty International Hasselt in 2014.

11/05/2013: Moederdagactie
Speciaal voor Moederdag houden we in het Virga Jesseziekenhuis en het Salvatorziekenhuis een actie. We vragen de vrouwen om een petitie te ondertekenen met als tehma ‘My body, my rights’. De petitie gaat over seksuele en reproductieve rechten voor meisjes en vrouwen. Klik hier voor het artikel op hbvl.be

26/03/2013: Palestina-avond met Els Coenegrachts
In samenwerking met Vormingplus organiseren we een Palestina-avond waarop Els Coengrachts komt vertellen over haar ervaringen in Palestina. Els werkte enkele weken met Palestijne kinderen op de Westelijke Jordaanoever en wil ons een beeld geven van het dagelijkse leven van de Palestijnen en de Israëli’s. De avond begint om 20u en gaat door in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum, Albrecht Rodenbachstraat 18 in Hasselt. De avond was een succes door de massale opkomst van belangstellenden en de enthousiaste en boeiende uitleg van Els. Klik hier voor het artikel op hbvl.be

08/03/2013: schrijfactie op Internationale Vrouwendag
Op Internationale Vrouwendag houden wij een schrijfactie in de rechten faculteit van de UHasselt. De actie gaat over Maria Isabel Franco, een meisje in Guatemala dat verkracht en vermoord werd. Klik hier voor het artikel op hbvl.be

21/12/2012: Inhuldiging Malala Yousafzai + kersthappening
De lerarenopleding van KHLim Hemelrijk gaat een auditorium herdopen tot “Malala Yousafazai”. Zo wil de hogeschool haar steun betuigen aan Yousafzai, een jonge adolescent die opkomt voor het recht op onderwijs voor meisjes. Een afgevaardigde van Amnesty International Vlaanderen zal het nieuwe naambordje inhuldigen.
Voor de huldiging vindt er een kersthappening plaats binnen de muren van KHLim Hemelrijk. Op verschillende standjes zullen studenten en docenten allerlei zaken verkopen. De opbrengst van de happening gaat naar Amnesty Vlaanderen. Lees hier het artikel op hbvl.be.

13/12/2012: Palestina-avond
De Palestina-avond, georganiseerd door vzw Kinderrechtenhuis, gaat door in het Pastoraal Centrum in Kiewit van 19u30 tot 22u. De inleiding van de avond gebeurt door enkele mensen die onlangs Palestina en Israël bezochten. Ze vertellen over hun ervaringen en de reis die hen diep geraakt heeft. Daarna komen Ismaël en Abla Khadhib aan het woord. Zij verloren hun zoontje toen hij werd neergeschoten door Israëlische soldaten. Ze besloten zijn organen af te staan om het leven van Israëlische kinderen te redden. Ondanks hun pijn kozen ze voor vrede. De avond wordt afgesloten met de voorstelling van de petitie “rechtvaardige vrede”, die gericht is aan Herman Van Rompuy. Lees hier de aankondiging en hier het artikel op hbvl.be.

december 2012: eindejaarscampagne
Ook dit jaar houden we weer onze jaarlijkse kaarsen- en kaartenverkoop, met deze keer als thema vrije meningsuiting. Lees hier de aankondiging op hbvl.be.

10/11/2012: bezoek Newtopia
We brengen met de groep en enkele sympathisanten een bezoek aan de mensenrechtententoonstelling Newtopia in Mechelen. Het is de perfecte kans om met de groep iets leuks te doen en toch in het thema van mensenrechten te blijven. Bovendien willen we Newtopia echt niet missen.

25/09/2012: film in Kinepolis
In samenwerking met filmMagie vertonen we op dinsdag 25/09 om 20.00 uur in Kinepolis Hasselt de film “Le fils de l’autre” van Lorraine Levy..Klik hier voor meer info over de film.

20/06/2012: flyeractie Wereldvluchtelingendag
Reeds heel wat jaren is 20 juni Wereldvluchtelingendag. In Hasselt zullen verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, aan het station flyers uitdelen of met een wasknijper aan de fiets bevestigen. We proberen te pendelaars duidelijk te maken wat het betekent te moeten vluchten voor oorlog, geweld en vervolging.

09/06/2012: Actie wapenhandelsverdrag
Op zaterdag 9 juni houdt Amnesty Vlaanderen een actie ivm de campagne voor een Wapenhandelsverdrag. We staan in het centrum van Hasselt, van 13u00 tot 17u00. Klik hier voor meer info

19/05/2012: film “L’affaire Chebeya, un crime d’état?”
Een aangrijpende documentaire van de Belgische regisseur en Congokenner Thierry Michel over de dood van de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya en de zoektocht naar de waarheid. Na de film zal VRT-journalist en tevens Centraal-Afrikaspecialist Peter Verlinden een nabeschouwing geven bij de film. Deze bespreking zal gemodereerd worden door Roger Huisman, buitenlandjournalist bij Het Belang van Limburg en tevens Congokenner. Als inleiding op de nabeschouwing zal Roger een kort portret schetsen van de vermoorde Floribert Chebeya, met wie hij persoonlijk bevriend was.  Bekijk de folder voor meer informatie en Lees hier het artikel op hbvl.be

12/05/2012: Moederdagactie
De Moederdagactie vindt dit jaar plaats in het Jessaziekenhuis van 13u30 tot 16u30. We bieden de vrouwelijke bezoekers een plantje aan en de actiekaart die in het teken staat van slachtoffers van seksueel geweld in Colombia. Lees hier het artikel op hbvl.be

24/03/2012: actie Mensenrechten in Egypte
We staan op de Grote Markt van Hasselt van 13u30 tot 16u30. We vragen aan de voorbijgangers om één van de slogans vast te houden en zo maken we dan een digitale foto. Ook kunnen ze de petitie tekenen. Lees hier het artikel op hbvl.be

10/05/2011: Viering 50 jaar Amnesty International
Stadsbestuur Hasselt biedt leden en sympathisanten een receptie aan, voorafgegaan door een lezing over 50 jaar Amnesty International door Eva Brems, hoogleraar mensenrechten aan de UGent.

In februari is er op Canvas een reportage over Beni Files te zien. Hierbij wordt u gegidst langs de meest frappante gebeurtenissen en getuigenissen van de gruwelijkheden in en rond Beni. Bekijk hier de trailer van de webdocumentaire. Deze documentaire is tevens ook een online monument om de aanslagen meer zichtbaarheid en waardigheid te geven.

Op 8 maart is  er een schrijfactie in de Provinciale Bibliotheek Limburg.
De actie is voor de Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in april op het vliegveld van Teheran gearresteerd toen ze na een familiebezoek met haar dochtertje terug wilde reizen naar Engeland. Nazanin werkte voor een organisatie die zich onder meer bezighoudt met onafhankelijke journalistiek en het wereldwijd bevorderen van de rechtstaat. Ratcliffe werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot vijf jaar cel omdat ze betrokken zou zijn bij een netwerk van gedetineerde bloggers.

Ratcliffe’s dochtertje is nog in Iran, bij haar grootouders, omdat haar paspoort in beslag werd genomen op de luchthaven. Nazanin vroeg de gevangenisautoriteiten om haar dochter meer bezoektijd toe te staan. Daarop werd ze voor de keuze gesteld: óf ze mag haar dochter drie dagen in de week in de gevangenis bij zich nemen, óf ze moet een document tekenen waarmee ze het recht om bij haar dochter te zijn opgeeft.
Kom de petitie tekenen en vraag de autoriteiten in Iran om haar onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd regelmatige bezoeken van haar dochter toe te staan.

van 3 t/m 9 maart is het Israeli Apartheid Week waarbij studenten van PXL activiteiten zullen organiseren. We kunnen alvast verklappen dat  er op 9 maart op de PXL een activiteit zal plaats vinden. Het precieze programma volgt!