L’Homme qui répare les femmes.

HASSELT – Op 13 oktober organiseerden VormingPlusLimburg, de stad Hasselt en Amnesty International Hasselt een filmavond rond het sterke engagement en de strijd van Dokter Mukwege in de Congolese KIVU-streek. We keken naar het krachtige verhaal van opstand en opstanding van vrouwen in Congo.

Reeds meer dan 20 jaar wordt de KIVU-streek ontwricht door ongecontroleerd winstbejag uit ertsen, etnische conflicten en barbaars seksueel misbruik door onder andere milities.
Carlos Vandaele, coördinator van het landenteam ‘Grote Meren’ bij Amnesty Vlaanderen, L'Homme quileidde de documentaire film in. Een korte historische schets hielp om de actualiteit beter te begrijpen. In Bukavu (KIVU) werkt dokter Mukwege als gynaecoloog in het Panzi-hospitaal. Hij verzorgt er bijna uitsluitend vrouwen en kinderen die door brutale verminkingen en verkrachtingen vaak aan hun lot zijn overgelaten. In 2013 werden er in Congo 15.332 verkrachtingen gemeld. Dit ‘melden’ is in Congo veel moeilijker dan bij ons…

Deze documentaire film van Thierry Michel getuigt (zo sereen mogelijk) over het engagement van Dokter Mukwege en de enorme kracht van de lokale vrouwen. De film toont het contrast tussen de onmetelijke schoonheid van de natuur in KIVU en de barbaarsheid van een ontwrichte en straffeloze samenleving. De film toont het internationaal applaus voor dokter Mukwege (2014 Sacharov-prijs en eredoctoraat aan de Université Catolique de Louvain; 2008 Olof Palme-prijs en mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties) maar ook de graven van alle personeel en patiënten van het Panzi-ziekenhuis nadat dit door ‘milities’ volledig werd uitgemoord.
We zien eveneens hoe dokter Mukwege alleen kan werken onder bewaking van UNO-soldaten, hoe hij is moeten vluchten na meerdere doodsbedreigingen en hoe hij teruggeroepen werd door de vrouwen van KIVU die zijn vliegtuigticket betaalden met een groot deel van hun oogst.
Samen met Carlos Vandaele onthouden we echter dat de film verboden is in Congo, dat vrije meningsuiting en persvrijheid levensgevaarlijk zijn, dat Kabila tegen de grondwet in, ook in 2016 opnieuw wil verkozen worden tot president.
Maar deze film zal ons vooral bijblijven als een enorme getuigenis van de levenskracht van duizenden vrouwen en moeders die vandaag opkomen tegen het onrecht dat hun wordt aangedaan.

De vertoning kon op voldoende belangstelling rekenen; en naar gewoonte konden de aanwezigen vóór of na de film een petitie tekenen.
Wil je ook meewerken aan activiteiten van Amnesty International Hasselt, neem dan contact op via www.amnesty-hasselt.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *