Vluchtelingen in Europa

Europa kent op dit ogenblik een zeer groot vluchtelingenprobleem. Over oorzaken, gevolgen, tekortkomingen in opvang, een dubbelzinnige en zelfs inhumane houding van sommige Europese landen staan kranten en tijdschriften bol. Radio en tv wijden hier, naast de reguliere nieuwsuitzendingen en duidingsprogramma’s, heel wat zendtijd aan.

Amnesty International baseert zich op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en op internationale wetgevingen. Het is dan ook onze taak met woord en daad te ijveren voor een humane oplossing van dit probleem, soms tegen de stroom in; maar daar kunnen we tegen! We zullen overal opkomen voor het recht op asiel zoals vermeld in artikel 14.

Liever dan zelf een zoveelste opinie te lanceren is het misschien goed om een gedicht te lezen over de redenen om weg te vluchten en de gevaren die deze vluchtelingen moeten trotseren op weg naar Europa, op weg naar een veilig leven.

 Whitehelmets

Het spijt me moeder

Het spijt me moeder, dat het schip zonk en dat ik niet daar kon geraken om de schulden af te betalen voor de reis,

Wees niet droef moeder, dat ze mijn lichaam niet vonden, want wat voor zin zou het nu hebben, behalve voor de kosten van transport, rouwdienst en begrafenis,

Het spijt me moeder, dat de oorlog over ons kwam en dat ik moest vertrekken zoals de anderen, hoewel mijn dromen niet groots waren zoals de hunne,

Je weet, al mijn dromen waren de grootte van een medicijndoosje voor je buik, en van de kosten om je tanden te laten verzorgen. Maar mijn tanden worden nu groen zoals de kleur van het wier dat er zich op vastzet,

En toch zijn ze nog altijd mooier dan de tanden van de dictator,

Het spijt me mijn liefste dat ik je een huis van illusies heb gebouwd. Een houten huis zoals de huizen die we zagen in films. Een nederig huisje ver weg van vaatbommen, sectarisme, etnische bindingen en de praatjes van buren,

Het spijt me broer, dat ik je de 50 euro niet kon zenden bij het begin van elke maand zodat je het goed zou hebben tot je afstudeert,

Het spijt me zus dat ik je de nieuwe gsm niet stuurde met wi-fi zoals die van je rijkere vriendin,

Het spijt me, mijn mooi huis, dat ik nooit meer mijn jas achter je deur zal hangen,

Het spijt me, lieve duikers en reddingswerkers, dat ik de naam van de zee niet ken waarin ik verdronk,

Wees gerust, Ministerie van Immigratie, want ik zal jullie niet tot zware last zijn,

Dank je, lieve zee, om ons te verwelkomen zonder visa of paspoort. Dank aan de vissen die mij zullen delen zonder te vragen naar mijn godsdienst of politieke overtuiging,

En dank aan de nieuwskanalen die het nieuws van onze dood zullen brengen elk uur, 2 dagen gedurende 5 minuten,

En dank om te treuren om ons wanneer je het nieuws hoort… het spijt me dat ik verdronk.

 

Syriërs zijn de grootste groep die deze dodentrip op overladen boten riskeren om zich in veiligheid te brengen aan de overkant van de Middellandse Zee.

Natuurlijk zou Europa een behoorlijke reddingsdienst op zee moeten hebben. Maar als we echt Syrische levens willen redden, is de meest effectieve weg om ze veilig te stellen in hun thuis dat ze niet willen verlaten. Dat betekent de vaatbombardementen doen ophouden, en de chemische wapens en het geweld waarvoor ze vluchten. Sluit je aan bij de oproep van Syrië’s vrijwillige reddingswerkers voor een no-fly zone om burgers te beschermen.

www.whitehelmets.org.
Het is een beslissende stap op weg naar vrede.
(gedicht oorspronkelijk in het Arabisch geschreven, uit het Engels vertaald door Reine Wellens)

 

 

No pasarán!

Be a voice not an echo. Dit is de titel van een cd van de Duitse groep Endymion. Het schijnt in oorsprong een quote te zijn van Albert Einstein. Ik zag het echter een week geleden op het T-shirt van een jonge moslim. En binnen de context van de recente gebeurtenissen kreeg het plots een heel andere, bijzondere betekenis.
Jezelf een vraag stellen en dan die vraag aan een ander stellen, daarmee begint verzet, schrijft Remco Campert in “Verzet”.

Er is al veel inkt gevloeid ivm de terreuraanslagen in Parijs. Er werd/wordt gepeild naar oorzaken en motieven, naar middelen om terreurdaden zoveel mogelijk tegen te gaan; er wordt gediscussieerd over vrijemeningsuiting enerzijds en respect voor godsdienst anderzijds, over vrije mening en de verantwoordelijkheid om daar op een correcte manier mee om te gaan.

Dat wij het recht hebben om onze mening kenbaar te maken op welke manier dan ook staat buiten kijf. En uiteraard heeft niemand het recht om ons hiervoor te doden, daar is geen discussie over mogelijk.

Jonge moslims die zodanig geïndoctrineerd zijn dat ze tot terreurdaden overgaan willen niet alleen mensen ombrengen maar willen bovendien angst en haat zaaien, willen de verschillende bevolkingsgroepen en gemeenschappen tegen mekaar opzetten en op die manier de maatschappij ontwrichten. En daar mogen we niet aan toegeven.

Toen ik eveneens een week geleden iemand op een totaal ongenuanceerde manier, op een hatelijke toon  allerlei onzin hoorde uitkramen over “de” moslims, ben ik daar luid en krachtig tegenin gegaan. Bovendien heb ik toen eindelijk mijn goed voornemen voor 2015 gevonden: telkens wanneer ik geconfronteerd word met extreme uitlatingen, van welke aard dan ook, zal ik zeggen dat ik niet akkoord ben. In 2015 zwijg ik niet langer.
We moeten polarisatie tegengaan, we moeten onze stem verheffen, we moeten blijven zeggen dat veralgemening, dat ongenuanceerd denken verkeerd is en we moeten mensen die racistische of andere onaanvaardbare uitlatingen spuien op hun plaats zetten. Niet alleen vandaag, ook morgen en overmorgen.
Nee, ik zwijg niet meer. Te vaak laten we racisten maar uit hun nek kletsen.

Als in Frankrijk miljoenen mensen op straat komen om te tonen dat ze zich niet laten doen, dat ze niet toegeven aan dreiging en terreur, dat ze waarden als vrijheid, broederlijkheid en gelijkheid blijven verdedigen, waarom zou ik dan ook niet mijn stem laten horen. In datzelfde gedicht van Campert staat immers ook iemand verzet zich en dan nog iemand en nog iemand en nog…

Dus: extremisten, fanatici, racisten, … jullie zullen mij horen.

Want voor alle extreme uitingen geldt maar 1 wet: NO PASARÁN!

door Ella

Gedicht over Gaza

Vluchtbevel

Lena Khalaf Tuffaha

Nu bellen ze ons.
Voor ze de bommen werpen.
De telefoon rinkelt
en iemand die mijn voornaam kent
zegt in perfect Arabisch:
“David hier.”
En onder bedwelming van de supersonische knallen en symfonieën van aan diggelen vliegend glas
die nog steeds door mijn hoofd beuken
denk ik: Ken ik iemand in Gaza die David heet?
Nu bellen ze ons op om te zeggen
vlucht.

21/08/13: Bradley Manning veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf

Op 21 augustus werd Bradley Manning tot 35 jaar gevangenis veroordeeld.

Een tengere jongen, klein van gestalte, onzeker. Heeft twijfels over zijn seksuele geaardheid. Is misschien homo. Blijkt voortaan als vrouw door het leven te willen gaan, als Chelsea.

Dit allemaal doet echter niet terzake. Dit leidt alleen maar van de essentie van de zaak af en die is: Manning heeft geen criminele feiten gepleegd en krijgt toch een zeer zware gevangenisstraf.

Door deze straf leren de USA ons het volgende.

1. Onschuldige burgers doodschieten in Irak is blijkbaar geen zwaar vergrijp. Tot nog toe zijn er geen beschuldigingen geuit tegen de bemanning van de helikopter die verantwoordelijk was voor de beschieting.

2. Er is bij deze beschieting zelfs sprake van oorlogsmisdaden. Ofschoon dit in strijd is met de Conventie van Genève gaat Amerika vrijuit.

3. Door het bestraffen van Manning maakt Amerika duidelijk dat zij geen klokkenluiders duldt. M.a.w. men wil onfrisse praktijken niet in de openbaarheid brengen. Het principe van vrije mening wordt hierdoor duidelijk geschonden.

Doden van onschuldige burgers en oorlogsmisdaden plegen: so what?

Het melden hiervan: een straf van 35 jaar.

America: the land of the free?

 

Juli – augustus 2013: ‘vredesbesprekingen’ Israël en Palestijnen

Eind juli werden na enkele jaren stilte weer ‘vredesbesprekingen’ gestart tussen Israël en de Palestijnen. Normaal gezien zouden we moeten schrijven ‘tussen Israël en Palestina’, maar Palestina bestaat als land, als natie, als onafhankelijke staat officieel niet. Dat alleen al zegt heel veel.

Bovendien schrijven we ‘vredesbesprekingen’ heel bewust tussen aanhalingstekens.

L’Homme qui répare les femmes.

HASSELT – Op 13 oktober organiseerden VormingPlusLimburg, de stad Hasselt en Amnesty International Hasselt een filmavond rond het sterke engagement en de strijd van Dokter Mukwege in de Congolese KIVU-streek. We keken naar het krachtige verhaal van opstand en opstanding van vrouwen in Congo.

Reeds meer dan 20 jaar wordt de KIVU-streek ontwricht door ongecontroleerd winstbejag uit ertsen, etnische conflicten en barbaars seksueel misbruik door onder andere milities.
Carlos Vandaele, coördinator van het landenteam ‘Grote Meren’ bij Amnesty Vlaanderen, L'Homme quileidde de documentaire film in. Een korte historische schets hielp om de actualiteit beter te begrijpen. In Bukavu (KIVU) werkt dokter Mukwege als gynaecoloog in het Panzi-hospitaal. Hij verzorgt er bijna uitsluitend vrouwen en kinderen die door brutale verminkingen en verkrachtingen vaak aan hun lot zijn overgelaten. In 2013 werden er in Congo 15.332 verkrachtingen gemeld. Dit ‘melden’ is in Congo veel moeilijker dan bij ons…

Deze documentaire film van Thierry Michel getuigt (zo sereen mogelijk) over het engagement van Dokter Mukwege en de enorme kracht van de lokale vrouwen. De film toont het contrast tussen de onmetelijke schoonheid van de natuur in KIVU en de barbaarsheid van een ontwrichte en straffeloze samenleving. De film toont het internationaal applaus voor dokter Mukwege (2014 Sacharov-prijs en eredoctoraat aan de Université Catolique de Louvain; 2008 Olof Palme-prijs en mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties) maar ook de graven van alle personeel en patiënten van het Panzi-ziekenhuis nadat dit door ‘milities’ volledig werd uitgemoord.
We zien eveneens hoe dokter Mukwege alleen kan werken onder bewaking van UNO-soldaten, hoe hij is moeten vluchten na meerdere doodsbedreigingen en hoe hij teruggeroepen werd door de vrouwen van KIVU die zijn vliegtuigticket betaalden met een groot deel van hun oogst.
Samen met Carlos Vandaele onthouden we echter dat de film verboden is in Congo, dat vrije meningsuiting en persvrijheid levensgevaarlijk zijn, dat Kabila tegen de grondwet in, ook in 2016 opnieuw wil verkozen worden tot president.
Maar deze film zal ons vooral bijblijven als een enorme getuigenis van de levenskracht van duizenden vrouwen en moeders die vandaag opkomen tegen het onrecht dat hun wordt aangedaan.

De vertoning kon op voldoende belangstelling rekenen; en naar gewoonte konden de aanwezigen vóór of na de film een petitie tekenen.
Wil je ook meewerken aan activiteiten van Amnesty International Hasselt, neem dan contact op via www.amnesty-hasselt.be